Rákkeltő-e a mobiltelefon, a mikrohullámú sütő és a fényszennyezés?

Sok kutatást lehet találni az interneten, pontosabban kutatásokról beszámoló cikkeket, amelyekből nehéz kibogarászni a tényeket. Mi is ezt próbáltuk, de kudarcba fulladtunk. Megpróbáljuk összeszedni azért, hogy miket lehet nyugodt szívvel kijelenteni.


Egyre gyakrabban kerül az ágyba a mobiltelefon

Három gyakori jelenség kapcsán nézelődtünk, ezek a mobiltelefonok és mikrohullámú sütők sugárzása valamint a fényszennyezettség rákkeltő hatásai.

A biológiai hatások négy csoportja:

1. hőhatás
2. ingerhatás
3. információhatás
4. szinergetikai hatás

Kezdjük először a mobiltelefonokkal:

Számos kutatást végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék a mobiltelefonok rákkeltő hatását. A mobiltelefonok 450-2700 MHz-es frekvenciatartományon üzemelnek 0,1 és 2 W közötti csúcsteljesítménnyel. Ennek a hatása az eszköztől távolodva rohamosan csökken, így például ha kihangosított telefonon beszélünk, headsetet használunk vagy chatelünk akkor rögtön csökkentjük a biológiai terhelést. A legnagyobb kockázatát az igerendszeri daganatoknak látják, mivel a fülünk mellé helyezve a telefont, ezt a testrészünket éri a legnagyobb behatás. Abba is érdemes belegondolni, hogy amikor a készülék készenléti állapotban van, akkor alig bocsájt ki energiát, így olyankor sokkal kisebb dózist kap a szervezetünk.

Egy dán kutatás eredményét szeretném röviden bemutatni:

A 2011-es kutatásban a 30 évnél idősebb, 1925 után született összes dánt vizsgálták, aszerint felosztva, hogy 1995 előtt volt-e mobiltelefon előfizetésük. A 358 403 ember 3,8 millió évnyi telefonhasználatot jelent. Az 1990 és 2007 közötti vizsgált időszakban 10 729 igerendszeri rákos megbetegedést regisztráltak. Ezek megvizsgálásával jutott a kutatócsoport arra a következtetésre, hogy egyrészt a férfiak és a nők között egyenletes volt a megbetegedések eloszlása, másrészt semmilyen összefüggés nem volt megfigyelhető a mobilhasználat és a rák között.
Ennek fényében még mindig nem lehet kijelenteni, hogy hosszabb távon milyen káros hatásai vannak a telefon testrészként való kezelésének, de az valószínű, hogy ezek nem jelentősek.

Mikrohullámú sütő:

Ezek a sütők abban térnek el a hagyományosoktól, hogy itt a hő nem a sütő valamelyik alkatrészében keletkezik, hanem az ételben. Ehhez szükség van egy magnetronra, ami a hullámot kibocsájtja, valamint arra, hogy valami mozgassa ezt, vagy az általa felmelegíteni kívánt ételt. A 2450 MHz-es frekvenciájú hullámok energiáját az ételben található vízmolekulák abszorbeálják, hővé alakítják.

Veszély a mikró közelében

A sütő szigetelve van, hogy a benne keletkező mikrohullámok ne tudjanak kijutni. Természetesen ez az izolálás nem nyújt teljes védelmet, ezért sosem szabad odatenni a fejünket közvetlenül az ajtó elé. Emellett fontos odafigyelni rá, hogy ne legyen szennyeződés az ajtó pereménél, ne legyen sérülés a mikró borításán, és hogy jól működjön a szenzor, ami lekapcsolja a sütőt, ha kinyitjuk az ajtaját. Ha ezeknek nem felel meg a mikró, akkor nem szabd használni. Úgy is le lehet tesztelni, hogy a 2450 MHz-es hullámnak nem szabad bejutnia, tehát ha beteszünk egy mobiltelefont a mikróba, akkor nem szabad működnie ott a WiFi-nek, ez a 9-es csatornán a leghatékonyabb, mert annak a középfrekvenciája 2452 MHz.
Miután kikapcsol a mikró, rögtön megszűnik a mikrohullámú sugárzás, pont úgy, mint amikor lekapcsolod a lámpát, akkor rögtön megszűnik a fény.

Sugárzó étel

A mikrohullámú sütőből kikerülő étel egyesek szerint sugározni fog, mások szerint meg megváltozik a szerkezete és ezáltal rákkeltő anyagok jönnek létre benne. A WHO szerint azonban ez mind badarság, de van egy fontos tényező, ami veszélyesebbé teszi a mikróban megmelegített ételeket a hagyományos sütőben elkészítetteknél. Ez azért van, mert például a fán nehezen mennek keresztül a mikrohullámok, így a mögötte levő részek nem melegednek meg, az ott levő baktériumok nem pusztulnak el. Erre létezik egy nagyon egyszerű megoldás: miután kivetted a mikróból az ételt hagyd, hogy eloszoljon benne a meleg, így már nem fogod megbánni a mikrózást.

A rákkeltő fényszennyezés

Többször is hallottam már, hogy a nem teljesen sötétben alvás megnöveli a rák kockázatát. Nagyon furcsán néztem ezekre az emberekre, akik ilyet állítottak, mert hogy lehet ekkora baromságot bevenni. Utánanéztem keresgéltem és ezeket tudtam meg:

A kék fény megzavarja testünk belső óráját. Ezt a sofőrök koffein helyett is használják, míg a hálószobában káros a hatása, nehezítheti az elalvást, gátolja a melatonin hormon termelődését. Egyesek szerint, ha becsukjuk a szemünket, akkor is éri annyi kék fény, hogy megzavarja az egészséges alvásunkat. Ehhez persze már elfelejtették leírni, hogy milyen erősnek kell lennie annak a bizonyos kék fénynek, hogy áthatoljon a szemhéjunknak: egy gyenge fény még belefér.

A melatonin egy olyan hormon, aminek a hiánya az immunrendszer gyengülését okozhatja, megnöveli a vastagbél-, mell- és a prosztatarák kialakulásának esélyét. Ennek ismeretében belátható, hogy fontos a megfelelő körülmények garantálása az alváshoz. Fontos tudni ugyanakkor, hogy sokkal károsabb hatással van erre az időeltolódás és az éjszakai műszak, mint egy kis fény az éjszakában. Emellett arra is figyelhetünk, hogy alvás közelében lehetőleg pirosas fényeket használjunk.

Konklúzió

Nagyon sok mindenről beszélnek és írnak, sok mindent elferdítenek. Nem szabad készpénznek venni az áltudományos oldalak hülyeségeit, de ugyanakkor a gyártók által ferdített adatoknak se kéne bedőlni. Fontos, hogy vigyázzunk az egészségünkre, de nem kell ezért egész életünkben rettegnünk, mert a stressz köztudottan növeli a daganat kialakulásának esélyét.

Források: Levegő MunkacsoportThe BMJOSSKIWHOE.ONNational GeographicOrigoPatika Magazin (csak kevés információt szedtünk innen, mivel nem a legmegbízhatóbb forrás)
Képek: galleryhip.comdreamstime.comcliparts.coimgsoup.compubzi.comhu.socialdaily.com