Olcsó telefon edzéshez? – Alcatel 3088X

A butatelefonok és az okostelefonok közti átmenetet jelenti a KaiOS, mely a fejlődő országokba hivatott elvinni némi okostelefonságot. Vajon használható kültéri sportokhoz egy ilyen eszköz? Erre a kérdésre kerestem a választ hónapokon keresztül.

Nagy dilemma volt, hogy vegyek-e egy okosórát sportoláshoz, olyat, amelyikkel lehet akár telefonálni is. Sajnos a kritériumoknak megfelelő eszközök meglehetősen drágák, így elkezdtem alternatívák után kutatni. Így találtam rá a KaiOS rendszerre, mely ígéretesnek tűnt: rengeteg applikáció érhető el rá, többek közt GPS-es sport app is. Azok a telefonok, melyeken ez a rendszer fut, rendelkeznek Bluetooth-szal, GPS-szel, gagyi kamerával. Kicsik, könnyűek és nyomógombosak. Először a Nokia és a CAT kínálatát kezdtem el böngészni, sajnos meglehetősen sok rossz véleményt lehet olvasni róluk: aránylag gyorsan merülnek és lassúak. Ezt követően találtam meg a 20 ezer forintos árkategóriában az Alcatel telefonját, aminek nagy előnye a többivel szemben, hogy 4.1-es Bluetooth van benne, ami ebben a kategóriában ritkaság, viszont a pulzuspánt és egyes hangeszközök csatlakoztatásához kritérium.

Ezek lapultak a dobozban

A csomagolásról nem sokat érdemes beszélni: van egy doboz, benne egy telefon, papírok, gagyi töltő és ergya fülhallgató. Más nem kell, sőt, a fülhallgatót is kihagyhatták volna.

Átlagos butatelefon asszisztens gombbal

A telefon külseje olyan, mint egy átlagos butatelefon, kellemes fogni, talán kicsit túlságosan csúszós a háta, semmi extra. Rendben van a kezelőfelület, nem fáj a gombok nyomogatása. Felül 3,5 mm-es jack csatlakozó, alul microUSB. Ezeken kívül látható rajta a mikrofon, hangszóró és az elején a nyomógombok, melyek közül az egyik az asszisztenshez van rendelve. Összeszerelési minősége rendben van, nem recseg-ropog, minden elem az elvárásoknak megfelelően illeszkedik. Párszor már leejtettem, volt kulcs mellett, nem vigyázok rá. Esésnél volt, hogy leesett a hátlap, kicsit már karcos, de erre való (illetve nem, de én ilyen körülmények között használom).

Kicsit csúszós a hátlap

Hardvere megfelelő szerintem, az akkuval több napot kibír (1530 mAh), van benne 4G (B20 is), Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2 MP fix fókuszú hátlapi kamera, LED villanófény, 4 GB háttértár (bővíthető), 512 MB RAM. Fényképezés terén ne várjunk sokat egy ilyen kamerától, bár szerintem a 2 MP-es érzékelőhöz képest egész sokat ki tudtak hozni belőle.

A rendszer már sokkal izgalmasabb kérdés. Ami már a telefonok keresgélése közben szembetűnő volt, hogy nem mindegy, hogy melyik gyártó által módosított KaiOS fut a telefonon, mert van amelyik gyorsabb, van amelyik lassabb. Ezen viszonylag érintetlen, KaiOS 2.5.1.1 fut, amibe integrálva vannak Google szolgáltatások. Van benne angol nyelvű Google Asszisztens (minek?), Google Maps, YouTube, Google naptár és névjegy szinkronizáció (lényegében manuálisan).

A főképernyőn balra a gyári kedvenceket érhetjük el (ezeket nem lehet módosítani), felfelé a gyorsbeállításokat, jobbra a kamerát. Az összes alkalmazást, beállításokat a középső gomb rövid megnyomásával tudjuk előhívni. Az alkalmazás áruházat is itt találjuk, ahonnan le lehet tölteni további appokat. Megtalálható közöttük a WhatsApp és a Facebook is, sajnos a Messengernek, Vibernek nincsen kliense erre a platformra. Továbbá hiányoznak a zene streaming szolgáltatások, mint például a Spotify. Weboldalakhoz lehet az alkalmazáslistába tenni parancsikont, én például a Messengert így nyitom meg, de csak végszükség esetén, mert nem komfortos.

Szinkronizáltam az összes Google Címtárban szereplő névjegyet az eszközzel, így 537 bejegyzés került a telefonra. Ez már annyira megterheli, hogy amikor megnyitom a névjegyek alkalmazást, várnom kell pár másodpercet, hogy betöltsenek, aztán meg ha keresni szeretnék, akkor minden karakter után várnom kell, hogy frissítse az eredményeket, mert ha nem várom meg, akkor az újonnan beírt karakter elveszik.

Sportoláshoz az Activity appot használom, ami bluetooth-os pulzuspántot is tud kezelni. Viszonylag lassan találja meg a GPS jelet, utána viszont stabil. Edzésekhez a Straván előre kijelölt útvonalakat lehet készíteni, az alkalmazás be tudja ezeket tölteni edzéshez. A rögzített tevékenységeket automatikusan vagy manuálisan is lehet szinkronizálni az apphoz csatolt Strava felhasználói fiókkal. Az alkalmazás tudása szerintem megfelelő, két hibája van: az egyik, hogy hiába kapcsolom ki a kilométerenkénti hangos beszámolót a teljesítményemről, továbbra is mondja, a másik, hogy pontatlan a GPS (erdőben), de ez igazából hardveres probléma.

További kellemetlenség, hogy egy ilyen telefon kiváló WiFi hotspot, viszont annak bekapcsolásához be kell menni a beállításokhoz, nincs lehetőség gyorsan ki- bekapcsolni. Emellett akadt egy olyan problémám is, hogy minden újraindítás után rejtett lett a számom. Kipróbáltam másik SIM-kártyával, aztán visszatettem az eredetit és azóta jó. Nem biztos, hogy ez a telefon hibája, lehet, hogy a szolgáltatónál csúszott félre valami, de más telefonnal ilyet még nem tapasztaltam.

A telefon üzemideje nálam 2-3 nap, ha aktívabban használom. WiFi, mobilinternet és Bluetooth nélkül akár egy hetet is kibír. Az akkumulátor teljes feltöltéséhez több, mint egy órára van szükség.

Összességében nem egy rossz választás, ha kell az okostelefon mellé valami, amit nem sajnál az ember. Ez kicsi, sok vizet nem zavar, de ha kell, sok mindent meg lehet vele csinálni, csak nem olyan sebességgel vagy minőségben, mint egy közel 100 ezer forintos készülékkel. Nálam nem tudja kiváltani a mostani telefonomat (Motorola One Vision), mindennapi használatra nekem ez kevés, viszont sportoláshoz elég a tudása, csak a GPS lehetne pontosabb. Így lehetőleg az Amazfit Bip órámmal rögzítem a tracket (ha az éppen nem fagy le aktivitás közben), az Alcatel csak telefonnak, GPS szempontjából tartaléknak van nálam.