Phorce, az eszes szatyor

 Holland srácok 2012-ben a Kickstarteren elindítottak egy projektet, melynek keretében megalkották a világ első „okos táskáját”, amit Phorce névre kereszteltek. Mivel a gyűjtés és tervezés során minden rendben ment, mára már rendelhető is a termék, saját honlapjáról. De mielőtt merényletet követnénk el pénztárcánk ellen lássuk, mire is jó ez!
A találmány alapvetően a lemerülő aksik problémájának leküzdését szolgálja egy merőben új formában.  A közönséges laptoptáskát idéző külső egy 26.000 mAh-ás, tehát igen nagy kapacitású akkumulátort rejt, mellyel egy időben 3 USB-eszköz tölthető, legyen szó telefonról, tabletről, laptopról vagy a kedvenc GoPro kameránkról; a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Az alkotók egy kedves kis táblázatot is kreáltak arról, hogy milyen eszközt mennyi ideig láthatunk el az életet jelentő elektromos árammal:

Íme a táblázat (via)
 Amúgy az 54 Wh teljesítményű, állítólag kis súlyú beépített akkumulátor 4 óra alatt tölthető újra külső áramforrásból a mellékelt adapter segítségével.
 Ha azt hinnénk ennél meg is áll az okostáskánk tudománya, akkor bizony tévedünk! Leendő kedvenc kiegészítőnk ugyanis elhagyás- ill. lopásgátló berendezéssel is fel van szerelve. Hogyan működik ez? Egy egyszerű Bluetooth-os kapcsolat révén a szütyő kommunikálni képes a telefonunkkal, és ha egy bizonyos távolságon kívülre kerül, értesítést küld a kijelzőnkre. Hát nem csodálatos? Naugye! Ennyit csak megér az értékeink védelme. Probléma egyedül akkor adódhat, ha a mobilunkat is épp a táskában tartjuk, ebben az esetben megszívtuk.

TandT, avagy Telefon és Táska, a két jó barát (via)
 A telefonnal való kapcsolattartás (természetesen) egy applikáción keresztül biztosított, mely mind iOS-re, mind Androidra ingyenesen letölthető.  Az alkalmazás további funkciókkal is bír, vagyis jelzi egy kördiagramon az aksi töltöttségét, tájékoztat arról, hogy az még mennyi ideig üzemképes, és mihez maradt még benne elég szufla. Valamint beállítható, hogy értesítést kapjunk különböző történésekről, mint például az újratöltés szükségességéről egy emlékeztető formájában.

Nem tudod lerázni! Így figyelmeztet, ha megpróbálnád. (via)
És akiket ezen technikai csodák nem győztek volna meg, azok számára még egy csomó praktikus megoldással szolgál a cég. Ilyen a táska viselési módjának változatossága is, azaz hordható kézben aktatáskaként, válltáskaként, vagy hátizsákként külön kiegészítő nélkül, egy pánt variálásával. Így sosem kell majd azon dilemmáznunk, miben szállítsuk dolgainkat más-más közlekedési eszközök használata esetén. 

Transformers, a tarisznyák forradalma (via)
 További hasznos, egyébként gyakran alkalmazott trükk a táskán körbefutó cipzár, melynek kihúzásával 4000 cm3 plusz helyet nyerünk, ami valamennyivel több cucc befogadását engedi meg.
Nagyobb utazás során lehet előnyös a gurulós bőrönd húzókájára történő rögzíthetőség lehetősége, így egyesíthetjük csomagjainkat, melynek következtében csökken az elvesztés veszélye; főleg, hogy a Phorce Bluetooth-os kapcsolata révén „vigyáz” nagyobb társára is.

Almával is megpakolható természetesen. (via)
 Az elektronikán túl a zsebek elhelyezése miatt is kiérdemli az okos jelzőt: laptop számára külön résszel rendelkezik, ami megkönnyíti a pakolást, és annak ellenőrzését, vajon nem hagytuk-e el félúton a gépünket. A Phorce figyel a rendre is, mivel különféle eszközök számára külön rekeszekkel, és ezekhez tartozó kábelvezető csatornákkal szolgál a gubanc elkerülésének érdekében. A laptop- telefon- ill. tablettároló zsebek a rendkívül elmés tisztogató funkcióval is fel vannak vértezve, azaz  bélésük olyan anyagból készült, amely a súrlódás következtében eltávolítja az ujjlenyomatokat az érintőképernyőkről és egyéb felületekről. Ezeken kívül még számos rekesszel rendelkezik, megkönnyítve a rendszerezést, így redukálja például azt az időt, amit a kulcscsomónk keresgélésével töltenénk el.

Ezt itt mind telepakolhatjuk. (via)
 A védelemről pedig – a már említetten kívül – más módon is gondoskodik: tartós, ellenálló anyagból készül, és – akárcsak a cipzárak – víztűrő is, elkerülve ezzel az elektromos katasztrófát, ami egy ilyen táskánál fokozottan fennáll; valamint habszerű bélése ütésállóvá teszi.

Ennyire vízálló! (via)
 Jellegéből adódóan nem a legkönnyebb hordozóalkalmatosság a Phorce. 2,1 kg-ot nyom, de ha belegondolunk, hogy semmiféle adaptert nem kell magunkkal vinnünk pluszban, összességében nem is járunk rosszul.

Láthatóan olyan könnyű, hogy akár két ujjunkkal is felemelhetjük! Üres állapotban… (via)
 A termék egyébként két típussal kerül forgalomba: az egyszerűbb, és néhány extrát nélkülöző változata a Phorce Freedom, valamint az általam eddig jellemzett drágább, nehezebb, de sokoldalúbb Phorce Pro. Ez utóbbi csekély 200 és 300 USD közötti összegért már miénk lehet, habár van olyan altípusa is, melyet 450 Dollárért vesztegetnek. Forintra átszámítva ez egy 56-126 ezer Forintos sávban mozog, szóval nem mondható éppen olcsónak. Azonban a Freedom változatot már 50.000 Ft-nak megfelelő Amerikai Dollárért megvehetjük, de ezért le kell mondanunk 1 USB csatlakozóról, a Bluetooth-os kapcsolatról, 11.000 mAh akkukapacitásról és csak fekete színben kaphatjuk meg, viszont a tömege is csak 1,6 kg.
 Összességében szerintem nagyon ötletes találmány, és hasznos lehet, főleg, ha valaki sokat utazik. Úgy vélem, csak a Pro szintű táskának van igazán létjogosultsága, viszont ennek az ára igen borsos egyelőre, de aki rászánja ezt az összeget az egy igazán remekbe szabott cucc tulajdonosa lesz.