Olcsó hús – Point of View Mobii 825D teszt

Egy kis sztori:

Hosszú idő után végül megvettük barátnőmmel ezt a tabletet, mondván, hogy a számadatok alapján nem tűnik rossznak. Kipróbálni nem nagyon tudtuk sehol, így zsákbamacskáztunk. Miután átvettük a gépet a BestByte-ban, rákötöttük laptopra, hogy kicsit töltődjön. Sikerült bekapcsolni, és rögtön valami furcsát észleltünk. A képernyőn minden vertikálisan tükrözve jelent meg. Rögtön visszamentünk a BestByte-ba, hogy cseréljék ki, hoztak egy újat, az már működött.

A doboz tartalma:

Egy hatalmas dobozban kaptuk meg, ami nem kis környezetszennyezés.
1 db USB-microUSB kábel
1 db USB-DC In kábel
1 db USB töltő adapter
1 db OTG kábel
használati utsítás
1 db rossz minőségű fülhallgató

Kezdjük a külsővel:

Az egyik legfontosabb információ, amit nem írnak le a specifikációban az a kijelző képének szépsége. Ezt így csak személyes tapasztalat útján tudja meg az ember: ennek a tabletnek az esetén a színek nem igazán jönnek ki szépen, valamint a kijelző beláthatósága is kicsi. Ha a legjobb képet szeretnéd, akkor körülbelül 20 fokban felülről kell nézni, de akkor se fogod eldobni magadat a látványtól. Sajnos a kijelző fényereje is gyenge. A kijelző felbontása ebben az árkategóriában és a 8 colos tabletek között átlagos, 1024*768 pixel, melyet műanyag borításon keresztül csodálhatunk (nem meglepő módon CORNING® GORILLA® GLASS-ra nem futotta). Ez semmi extrát nem nyújt, könnyen karcolódik, de nem törik el az első leesésnél. Az előlapon nem találhatóak gombok, csak egy 0,3 megapixeles kamera.
A tablet oldalán, felül találhatóak a csatlakozók (DC IN 5V, HDMI, micro USB, micro SD, 3,5 mm jack). Ezeken kívül itt található a power gomb is.

A tablet jobb oldalán találhatóak a hangerő gombok. Ezeknek a minősége se kiemelkedő, mivel kemény műanyagból vannak és a hangosító és a halkító gomb egy darabban van.

A többi oldalra semmi se jutott, így nézzük a hátlapot. Elsőként a 2 megapixeles felbontóképességű kamerát látjuk.

Majd ha ránézünk a közepére egy szolid, de nagy logót:

És ami a legszebb, hogy ezek nem műanyagon, hanem fém felületen találhatóak, így kevésbé kell félnünk a karcoktól és minőségibb érzést is ad, ha már a kezünkben fogjuk. A hátlap jobb alsó sarkában található a hangszóró.

Fényképezés:

Ez a tablet alapvetően nem fényképezésre lett kitalálva, de a videochathez megfelelő előlapi kamera és a dolgozatok lefényképezésére talán alkalmas hátlapi kamera azért valamire még jó, bár nem ezzel fogjuk elkészíteni a portfóliónkat a grafikusi álláshoz.
Az előlapi kamera képe:

És ugyanarról a hátlapi kamera képe:

Kapcsolat a külvilággal:

A processzor, a kijelző felbontása és a memória együtt nagyon jó előjel, ha a tulajdonos internetezéshez szeretné használni a kütyüt, de sajnos akad egy kis probléma: a Wifi kapcsolat lassú, bár a speedtesteken ez nem jött ki. Valamiért a böngészőkben, és a Facebook alkalmazásban se töltenek be az információk gyorsan.
Az eszközbe nem lehet SIM kártyát tenni, nagy előny viszont, hogy van lehetőségünk Bluetooth-szal csatlakozni más eszközökhöz.

Tárhely:

A 8 GB tárhelyből 6,63 GB érhető el, melyből 0,98 GB az alkalmazásoknak, a maradék meg a fájloknak érhető el.

Teljesítmény:

Az 1,2 GHz-en működő két magos Cortex A9-es processzor és az 1 GB-os RAM szépen együttműködnek és így meglehetősen jó a teljesítménye a gépnek. A RAM-ból kicsit több mint a fele szabad alapjáraton.

Az Antutu sebességteszten 11522 pontot ért el.

Akkumlátor:

Az akkumlátor teljesítményéről sehol nem találtam információt. Valószínűleg nem véletlenül, mivel a tablet körülbelül háromnegyed órát bír ki aktív játékkal, másfél órát majdnem végig bekapcsolt kijelzővel dokumentumokat nézegetve. Ez abszolút nem mondható soknak. Ráadásul, ha nagyon megterheli az ember, akkor képes akár 10-15 perc alatt is több mint 50%-ot merülni.

Sajnos ez jelentősen rontja a tabletnek a megítélését, mivel ezt elvileg arra tervezték, hogy mobilis legyen. Annak meg az az alapfeltétele, hogy ne kelljen töltőt magunkkal cipelni és ne kelljen konnektort keresni egy-két óra aktív használat után.
Az akkumlátort csak töltőről lehet tölteni, a microUSB csatlakozón keresztül nem.

Összesítés:

A teszt eredménye, hogy az olcsó húsnak továbbra is híg a leve. Ha nincsenek nagy igényeid a kijelzővel szemben, otthoni használatra elegendő. Szeretek rajta Indexet olvasni, netezéshez néha lassú, de játéknak jó. Aki komolyra vágyik az nyúljon mélyebbre a zsebében!
Kijelző: 4/10
Sebesség: 5/10
Anyaghasználat: 8/10

Részletes specifikációt a gyártó honlapján találsz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük