CAT(ERPILLAR) S50 – Egy ütésállónak látszó tárgy

Kronológiai áttekintés (az eddig a kezembe került strapamobilokról):
Telefonválasztásnál nálam mindig elsődleges szempont volt, hogy bírja a gyűrődést. Már az első telefonom is ütésállónak volt kikiáltva, jól bírta a Nokia 5410i, de korántsem elég jól. Külső tokját kétszer kellett cserélni, sem a billentyűzet, sem a kétrészes külső borítás nem volt időtállóan megtervezve. Nem lett baja a belső szerkezetnek, ha leejtettem vagy repült egy nagyot a bringáról, de a cserélhető tok megsínylette. A készüléket az repítette a másvilágra, hogy nem volt vízálló (csak csepp), így a toalettel való találkozást már nem élte túl.


Egy 3310-es lehet keményebb, de ez legalább dizájnos és még kamerája is van!

A következő strapás telefom, mely még mindig butus volt, egy Samsung B2100 Xplorer volt. Vízálló, ütésálló, szétnyűhetetlen tok. Strapaság szempontjából egy álomvilág volt, motorral is mentünk át rajta- meg sem kottyant neki. Sajnos a kezelhetőség terén lett volna mit javítania (bár az összes akkori Samsung telefon szoftvere messze elmaradt a Nokiákétól-szerintem). A mobilok égi mezejére végül az elkopás jutatta, már nem működtek rendesen a billentyűk – négy éves életkorával rekordot döntött családunknál!


Nem vicc, még azt is kibírta, hogy átmotoroztunk rajta!

Haladt a kor, butáról “okosra” váltottam. 2010-ben adták ki az első Motorola Defy verziót én 2011-ben kezdtem használni a felturbózott verziót, a Motorola Defy+. Nem volt egy erőgép, egy magos processzor, fél giga ram, de elment. Három évet lehúzott nálam, okostelefontól ez igazán szép eredmény. Ütésállóság és vízállóság szempontjából elfogadható volt: a gumi fedők három év alatt sem koptak el.
Három év után azonban annyira belassult, hogy kényszeres cserére szorult, így egy olyan telefonra esett a választás, amely semmilyen szinten nem köt kompromisszumot.


Három év alatt nem tudtam teljesen működésképtelenné tenni!

CAT S50 – a cicus betámad!
Manapság fontos, hogy jó okostelefonnal rendelkezzen az ember, hiszen a ruházat után ez az amit legtöbbet lát a körülöttünk legyeskedő emberfolyam- már ha számít, hogy hogyan ítél meg bennünket a materalista társadalom. Nálam inkább a használhatóság volt a fő szempont és persze a tartósság, de nem vetem meg a jó dizájnt. A fent felsorolt mobilok közül egyik sem volt egy szép darab, bumszli kialakításuk elég otrombára sikeredett. 


Munkagépek között is megállja a helyét?

Nos a CAT S50-es esztétikai szempontból kifogásolhatatlan. Nem csak hogy jól néz ki, de még ki is tűnik az iphone őrület mainstream folyamából. Persze van egy kis csalás, a szélek fémnek tűnnek, sajnos puha (és igencsak sérülékeny) műanyag ábrándítja ki az önjelölt Magneto-kat. Hátlap finom tapintású műanyag, ami a levágott sarkakig nyúlik. Kialakítása traktornyomra hajaz, igazán igényesre sikeredett. Külön jó pont, hogy anyacsavar formájú a kamera objektív keretének kialakítása, épp olyan, mint a bakancsok cipőfűző-luka. Szerintem zseniális és eléggé feltűnő, egyedi jellemző.


Itt találhatóak a specifikációk – nem rossz hardveresen!

A külső borításon egy dolog van fémből, az a CAT felirat. Gondolom abból a célból, hogy ha tényleg sikerülne minden alkotóelemével együtt elpusztítani a telefont, ez maradjon meg a legtovább, mutatván, hogy egy cicus száll a mennyekbe. A kamera mellett kis ledvaku biztosítja a kellő fényt a fotókhoz- a fényképek minőségéről alább lesz szó… A vaku zseblámpaként is funkcionál, melynek bekapcsolásához külön gomb dukál a hangerő állító gombok között!


A fedelek minőségén és technikai kivitelezésén még van hova fejlődni!

A kijelzőt Gorilla Glass 3 borítja, ami állítólag karc és ütésálló, de már a G.G. 2-nél kiderült, hogy ez korántsem igaz. Azért kell rajta dolgozni, hogy megtörjön az üvegréteg, de nem lehetetlen. Jó néven vennék egy zafírüveges telefon kiadását, nagy lépés lenne a kijelzők megvédése érdekében. Elölre is került egy CAT felirat, hogy mindenki lássa messziről miről van szó, amikor lecsapjuk az asztalra. Jobb oldalt a MIL SPEC felirat szeretné előrejelezni, hogy itt kérem katonai szabványról van szó. Megnézem mit csinál egy katona, ha leesik egy folyami sziklára a telefon, ettől a behatástól kinyílik a sim és sd kártya fedele, a töltő vagy a fülhallgató csatlakozójának fedele és beleesik a vízbe. Valószínűleg meghal, mivel nem tudott segítséget hívni… Még jó, hogy a katonák nem ilyet használnak. 


Előlröl, hátulról, oldalról. Mindenhonnan szembetűnő eszköz!

Szóval igen, a csatlakozók fedele könnyen kinyílnak, tulajdonképpen bármilyen közepes vagy annál nagyobb erőbehatásra. Ez igencsak kiábrándító, de azért még nem a világvége. Hozzájárul a folyamatos leejtéshez, tehát az amortizálódáshoz, hogy a telefon méreteiből kifolyólag alkalmatlan az egykezes használatra. Illetve próbálkozni lehet, csak nem érdemes – valószínűleg már többször ejtettem le négy hónap alatt, mint a Defy-t három év alatt. A szép hátlap is hátrány, a műanyag elég csúszósra sikeredett, marad a két kéz, biciklizés közben ne telefonáljunk például. 
Másik zavaró tényező, hogy a puha műanyag igen könnyen sérül. Apróbb darabok hiányoznak a telefonból négy hónap használat után. Minden felület ami keményebb anyagból van, mint a telefon kiharap egy picit a külső borításból – sajnos ilyen felületből elég sok van. Persze lehet azzal magyarázni a puha borítást, hogy azért van, hogy többet tompítson és a belsejét megvédje, hogy rugalmasan felfogja az ütközést. Ha így van, akkor meg ugyanaz a probléma merülne fel, mint a Nokia 5410i-nél, hamar elhasználódik a borítás és a gatyánk rámegy a cserélgetésre. Csakhogy ennek a telefonnak még az akkumlátora sem cserélhető, nemhogy a külső borítása! 


Szép hátoldal, fejjel lefele szoktam lerakni, úgy nagyobb a felirat…

Ezen tényezők fennállása miatt döntöttem úgy, hogy a Defy-hoz hasonlóan veszek hozzá fóliát és tokot, megvédve a telefont magamtól. A kínai fólia nem hozta meg a várva várt védelmet, havonta cserélni kellene, de persze én vettem gyenge minőségűt. Egy jó minőségű fóliának fél évig bírnia kell álláspontom szerint. Pedig én aztán nyúzom a készülékeket rendesen. A következő körben megpróbálok jobbat beszerezni, kár, hogy hazánkban nem forgalmaznak hozzá fóliát, így nem tapogathatom meg, csak ha megérkezett a netes rendelés. 
Tok tekintetében szintén érdekes zsákutcába futottam: nem lehet kapni semmilyet. Bebújtatósat, univerzálisat természetesen tömegével, de nálam fontos, hogy rögtön lássam a kijelzőt. 3D nyomtatásban is gondolkodtam, de túl drága lett volna. Sajnálatos, hogy nem gyártanak rá tokot, még a Defy-re is tudtam Kínából szerezni… A telefon élettartamának növelése érdekében vezetéknélküli (bluetooth) sztereó fülhallgatót használok, nokiát. Így nem kell minden alkalommal kinyitni a csatlakozó fedelét (ami szerintem lehetne jobb is, ez az összesre vonatkozik), ha zenét akarok hallgatni, tehát nem használódik el olyan hamar. 


Méregdrága töltő, de talán meghosszabbítja a csatlakozók élettartamát…

A telefon képes a vezetéknélküli töltésre (QI charging), amit szintén a csatlakozófedők kímélése érdekében próbáltam hasznosítani. Nos, a Kínából beszerzett 1500 forintos töltők nem váltak be. A gyártó fél évvel a típus után dobta piacra a hozzávaló qi töltőt, ami átszámítva 20 ezer forintba kerül. Vagy veszek egy nokiát tíz ezerért, vagy a CAT-et és rámegy  a gatyám, vagy töltöm kábellel. Jelenleg egy hónapja kábellel tölötm, mert a kínai töltők instabilan működtek. Kímélvén a gombokat is, letöltöttem egy appot, ami rázásra felébreszti és lefordításra kikapcsolja a kijelzőt. A hangerő állítására szolgáló gombokat is igyekszem keveset használni, az értesítő sorba integrált erre szolgáló programmal.
A telefon levágott sarkai kuriózumnak minősülnek, ilyet nem láttunk még egy gyártótól sem (egyébként nem konkrétan a a CAT, hanem a Bullitt Group gyártja). A sarkok levágásával még ütésállóbb lett a telefon, és dizájn szempontjából sem utolsó! Összegezve, ha olyan telefont akar az ember, amit ha lerak az asztalra még egy ájfonos is felkapja a fejét, akkor remek választás. Bár el tudnék képzelni erősebb kialakítást is, párszor már kapott igen kemény behatást, és még működik. 


Strapa-okos-telefon alternatíva lehetne a Samsung Galaxy S5 Active, csak sajnos sokkal drágább!

Ilyenje nem sok embernek van (még eggyel sem találkoztam) és jól bírja a strapát.
Eleget veséztük a telefon külsejét, térjünk át a belső hardverre. Nem részletezném sokat, nem térnék rá a benchmarkokra, meg ilyenekre, csak leírom a tapasztalataimat, hogy egy laikus se unja magát halálra. A telefonba négy magos, 1,2 GHz-n pörgő processzort raktak, ami mostanában a felső-közép kategória táborát erősíti (főleg, hogy nem MediaTek, hanem Qualcomm Snapdragon processzorról van szó). A 2 gigabájt RAM bőven elegendő, a 8 GB háttértár lehetne több is, de elmegy. A kijelző 1280 x 720 pixeles, telefonba szerintem tényleg felesleges többet belepakolni. A felbontással nincs tehát probléma, lehetne kicsit szebb a megjelenítés, de nem ezen terveztem filmet nézni. 
Nem sorolom fel az összes funkciót, a gyártó oldalán minden megtalálható. A kamera szerintem lehetne jobb is, legtöbb problémám az autófókuszal (inkább annak hiányával) van, elég homi képeket készít, ha nem tökéletesek a körülmények a fényképezkedéshez… Akkumlátor terén el tudnék képzelni nagyobbat is, ha nagyon keveset használom a telefont kibír két napot, normál használat mellett azonban naponta kell tölteni.


Nagytestvér, kistestvér. A B15(q) már bejáratott konstrukció!

Okostelefonos hátrány, de egy nagyobb vagy cserélhető akku boldogabbá tenné a használatot. Az Android KitKat rendszerrel nincsenek problémáim, teljesen standard, jól működő rendszer, mint bármelyik telefonban. Írtam a CAT-nek, hogy lesz-e Lollipop és nem tudták megmondani, de máig nem érkezett rá frissítés, pedig örültem volna neki. Lehetne még hosszasan sorolni az android előnyeit hátrányait, de azt már előttem leírták sokan mások, úgyhogy erre nem térnék ki. Aki szereti az androidot annak nem okoz csalódást, akadozás nélkül fut, aki meg nem szereti az úgyis Iphone-t vesz.


Buta, de masszív. Gombszeretőknek ez ajánlott…

A gyártó egyébként forgalmaz még egy butább, kisebb verziót az ütésálló okostelefonok terén, a legfrissebb verziójú a B15Q nevet viseli. Butatelefon kategóriában a dual simes B25 fut, ami szintén megkerülhetetlen alakja az okostelefonos szegmensnek. Az S50-es felveszi a versenyt a felső-közép kategóriás okostelefonok bármelyikével, tudása mellé rátesz egy lapáttal az ütésállósága, ez a kettő együtt egyész jó ár-érték arányú termékké avanzsálja nemcsak a strapatelefonok, de a normál okostelefonok piacán is.Ha érdekelnek a hasonló cikkek, kövesd az oldalt Facebookon és iratkozz fel a Youtube csatornánkra, kikk jobb oldalt! 
A képek forrásai:
cnet.com blog.clove.co.uk pocketnavigator.de kam-connecting.com ewirelessexperts.com digital-forums.com catphones.com trustedreviews.com forum.xda-developers.com telebeeld.nl androidpolice.com notebookzone.hu