Lily Camera – avagy a Repülő Puli

Nagyjából egy éve került napvilágra egy olyan ötletes kütyü, ami a csuklóról elrepülve, a levegőből készít képet a használójáról. A pici, karkötő szerű eszköz azonban nem látszott alkalmasnak komolyabb sportolás filmezéséhez. A kis test kis akkut jelent, ami a filmezésnél nagy hátrány, emellett a követés funkciója sem volt kiforrott.

A napokban mutatkozott be viszont a Lily Camera, amely kicsit átgondoltabb, használhatóbb készüléket tervez piacra dobni. A kamera a gyártó leírása szerint nem igényel távirányítót, tulajdonképpen “magától repül”. Persze kell valami támpont a tájékozódáshoz, ezt egy tenyérnyi korong formájában adják a kamerához.


Ez a korong a kamera lelke

Tulajdonképpen ez a korong a kulcsa a kamera ötletes megoldásának. A korongban lévő GPS jelet küld a kamerának, ami folyamatosan érzékelve a jelet követi a gazdáját, mint egy pulikutya. Egyéb irányításra nincs lehetőség, csak a követési távolságot lehet megadni a távirányítón. Ez a megoldás annyiban nagyon hasznos, hogy (extrém)sportolás közben nem kell a repülő kamera irányításával foglalkoznunk veszélyeztetve ezzel saját és mások testi épségét.

Azért írtam repülő kamerát, mert a gyártó ragaszkodik hozzá, hogy ez nem egy drón, hanem egy repülő kamera. Valóban a drónok és e készülék között csak annyi a hasonlóság, hogy mindkettő repül. A drónokat általában rádiókontrollos vagy wifis irányítással (extraként GPS, amit leginkább jelvesztés esetén használnak a visszatéréshez) ruházzák fel, a Pulinál ez hiányzik. Rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy ha például egy sűrű erdőben kerékpározok, zsebemben/kezemen a koronggal, akkor hogyan követ? Vajon nekimegy egy fának? A válasz sajnos igen. A gyártó szerint a dizájn és a kis súly érdekében már nem fértek el egyéb szenzorok, melyek érzékelhetnék és kikerülésre irányítanák a repülő pulit. Van viszont egy gomb az irányítón, amely segítségével megállíthatjuk a követést, ilyenkor a kamera egy helyben repked, várva a hívószóra. Szóval okos megoldás, de zárt térben, akadályokkal teli terepen nem érdemes használni, mert hamar széttörhet az útjába kerülő tereptárgyakon.


A propellerek a zuhanás hatására kapcsolnak be

Optika tekintetében nem tör nagy babérokra, hozza a ma már általánossá váló alapszintet, persze az átlag videósnak bőven elég. A kamera két módot tud, Full HD-s videót 60 FPS-en és lassított felvételhez sima HD-n 120 FPS-t. Ez a tudás nagyjából a Gopro Hero 3+ Black edition szintjének felel meg, a párhuzamra ráerősít, hogy 12 Megapixeles képet is tud. A kütyü súlya 1,3 kg, ami valószínűleg a komoly teljesítményt produkáló akkunak köszönhető. A repülő LiliPuli ugyanis kiemelkedően sok időt képes filmezéssel a levegőben tölteni: 20 percet! Kevés drón képes erre, általában 15 perc a lélektani határ. A két órás töltés idő sem vészes, minden feltétel adott ahhoz, hogy hosszútávon használható készülékkel videózzunk. Ami még nagyon meglepett, az az a tény, hogy a Lily Camera megfelel az IP67-es szabványnak, tehát teljes mértékben vízálló. Mi több, képes a víz felszínéről felszállni!


A koronghoz jár vízálló tok is

Számomra ez egy olyan újdonság, ami már komolyan elgondolkoztat egy ilyen kütyü beszerzésén. Csak lenne rá pénzem, annyira sajnos nem olcsó: 900$ (245 ezer forint) lesz a kereskedelmi ára, amit előrendeléssel 500$-ra (135 ezer HUF) csökkenthet a gyors vásárló.