McKinley Vega 2 – az ingyen bérelhető sátor

A sátorválasztásnál nagyon fontos, hogy ne legyen túl nehéz, de ha túrázni megyünk vele, akkor az előtérbe esetleg beférjen két túrazsák. Ugyanakkor az is fontos, hogy tartós legyen, ne ázzon be és elég hely legyen benne a lábnak és a fejnek. Ezek mellett a szellőzés se utolsó szempont, ha az ember Horvátországba utazna.

Ezeket a szempontokat összegezve és az árakat nézve két sátor jöhetett szóba: Decathlon Arpenaz 2 XL és McKinley Vega 2. A súly alapján az utóbbit választottam, de az Intersportban sajnos nem lehetett megtekinteni a felállított sátrat, emellett a csomag is le volt zárva, bele se lehetett kukkantani. Megvettem 13 ezer Ft-ért, itthon a nappaliban fel is állítottuk. Első benyomás: nem úgy van a bejárat meg az előtér, ahogy a rajzon volt. Az ajtó oldalt volt, nem a fejnél vagy a lábnál és emellett az előtér tök kicsi. No mindegy, majd a kocsiban lesznek a cuccaink.


A felállított McKinley Vega 2

Szellőzés a bejárat felőli oldalon

A felállítása könnyű volt, az anyaga gyanúsan vékony, a rudak és a cövekek se tűntek bivalynak, de ha jó anyagból készültek, akkor csak rendben lesznek. A külső rétegen a cipzárt nehezen lehetett becsukni, mert egy varrás útban volt. A beltér kissé szűkös volt, mivel túl kis szöget zárnak be az alappal a falak, és mi kb. 10 centivel a föld fölött aludtunk a kényelmes felfújható matracon. A szűkösség miatt néha sikerült összeérinteni a külső és a belső réteget, így egy nagyobb zuhénál kicsit be is áztunk.


A zárást zavaró varrás

Az egyhetes Szlovéniai kemping után bontáskor tűnt fel, hogy mind a két rúd a közepén meghajlott. A horvátországi hét után már az anyag is kezdett szétjönni. Ezek miatt fogtuk a sátrat, visszavittük az Intersportba, hogy ez és ez van, az eladónő meg csak annyit mondott, hogy akkor visszafizeti. Bele se nézett a csomagba, hogy minden megvan-e.


Meghajlott rudak

Túl gyenge anyag

El is kezdett foszlani

Jó volt ingyen bérelni két hétre egy sátrat, így volt időm átgondolni, hogy mi a fontosabb: a súly vagy a kényelem és a megbízhatóság. Én az utóbbi kettőt választottam a következő sátornál, mivel még nem nagyon volt olyan, hogy kocsi nélkül kempingeztünk volna. Így a következő sátor egy háromszemélyes Decathlon Arpenaz 3 XL lett, ami hatalmas.