Fillérautó projekt – a rozsdakupac megmérettetése

Az előző részeket már olvastad? Ha nem, akkor ezekkel kezdd:

Egyre közelebb van a műszaki vizsga érvényességének lejárta, ugyanakkor a szorgalmi időszaknak a vége is. Szerencsére sikerült majdnem minden számonkérést időben teljesíteni, így jutott némi idő az autó rendberakására. Az első pont a rozsdagyanús, sérült részek feltárása és kezelése volt. Az ajtók szélét, a küszöböket apám segítségével elkezdtem lecsiszolni, így derült ki, hogy a vezetőoldali ajtónak nincsen sarka.


Hová tűnt az ajtó sarka?

A rozsdák lekaparása után RO55 rozsdamaróba áztattuk a kezelni kívánt felületeket, majd alapozóval festettük le. Ezután jött az ajtó hiányosságának pótlása egy horganyzott lemezzel, majd a kétkomponensű gitt. Ezt sok-sok csiszolgatás valamint festés követte.


Az alapozás után

A következő lépés a fékek ellenőrzése volt. Elöl kénytelen voltam betéteket cserélni, mert gyászos állapotban voltak. Viszonylag gördülékenyen ment, a csere után rögtön nagyobb lett a fékhatás.


Balra a régi, jobbra az új fékbetétek

A hátsó dobok szétszedése már egy cifrább történet volt, mivel először a kézifék bovdenjét kellett volna szétakasztani, de mivel be van rohadva a csavar, így esélytelennek tűnt, szóval a jobboldali dob leszedése több órás kalapálás és szenvedés volt, a baloldali öt perc alatt lejött. Nem volt nagyon kivállasodva, a betéteken is volt még anyag és a munkahenger se volt nedves a gumi alatt, úgyhogy kis csiszolás után vissza is szereltük.


A hátsó fékek nagyjából rendben voltak

A dob leszedéséhez a kerékcsapágyat is szét kellett szedni, arra ráfért egy kis állítás, kenés, mivel már egy ideje alacsony sebességnél halkan recsegett. A “So wird’s gemacht” könyvben nagyon alaposan le volt írva a kúpgörgős csapágyak beállítása, így az se tartott vészesen sokáig.

Ha van az autón ködlámpa, akkor az működjön is – mondta apám, úgyhogy megnéztem, hogy mit lehet tenni a fényerő növelése és a masszívabb rögzítés érdekében.


Nem véletlenül volt olyan gyenge fénye

A leszedés után egyértelművé vált, hogy a probléma orvoslása a ködlámpák kidobását jelenti. Ezzel gyakorlatilag vizsgaképessé vált az autó, le is foglaltam az időpontot.

Reggel fél óráig kerestem a vizsga előtt a forgalmit, mivel előző nap megállított egy rendőr, hogy ez a kocsi ki van vonva a forgalomból. Mondtam, hogy augusztus végén vettem, átírattam, minden zökkenőmentesen ment, úgyhogy erősen kétlem. Némi izzadás és felvilágosító óra után kiderült, hogy az autójuknak az adatbázisa elavult, a központban minden rendben van, úgyhogy mehettem utamra.

Szóval megtaláltam a forgalmit az egyik füzetemnek a lapjai között, úgyhogy indulhattam Érdre, műszaki vizsgára. Az se telt stresszmentesen, végig azon görcsöltem, hogy ha a kocsi motorja gyatra állapotban van és azért fogyaszt ennyit, akkor nem engedik át. Átment.


Sikeres vizsga

95 %-os lambda értékkel, ami annyit jelent, hogy kicsit dús a keverék, de véleményem szerint nem ezen múlhat a magas fogyasztás. Vagy mégis? Majd esetleg állítgatok rajta még ezt-azt, de most két évig le van tudva az összes nagy beavatkozás.

A vizsga után egy hónappal már újra elkezdtek előjönni a rozsdák a sós trutyi és a nem megfelelő kezelés miatt, így újra előjön bennem egy kellemetlen érzés, amikor a küszöbre és az ajtók sarkára nézek, ugyanakkor továbbra is megy, sőt, még szánkózásra is alkalmas. Élvezzétek kicsit ti is a havat:

Miután megvásároltam a Pest-megyei autópálya matricát valakinek az autójára, majd átírattam az én nevemre, utána végre ki lehetett próbálni, hogy mennyi az annyi:


130 km/h-val azért még elmegy

130 km/h ment is, bár 110 km/h-s az utazósebesség, felette már szenved a motor, ez a négy fokozat átka.

Most egy jó darabig nem várható újabb cikk, mert az autó  két évre elkészült. Ha lesz valami érdekesebb, nagyobb szerelés, akkor majd mindenképpen írok egy újabb beszámolót.


Jó utat!

Az anyagiak:

– az előző részig: 249 968 Ft
– festék: 4470 Ft
– első fékbetétek: 3350 Ft
– műszaki vizsga: 23 500 Ft
Összesen: 281 288 Ft