A felhasználói élmény fokozásának érdekében szeretnénk megkérni, hogy engedélyezd a cookie-k használatát, illetve engedd meg nekünk, hogy saját felhasználásra statisztikát készítsünk a felhasználói szokásaidról. További információk

Mobilmatrix a második, az internetet meg korlátozzuk

Tóth Bendegúz - 2015.02.10.

Kihirdették a Safer Internet Day kisfilm pályázatának eredményét, éééés: MÁSODIK lett a csapatunk!
Ezen kívül beszéltek az internet korlátozásáról, felügyeleti eszközökről. Sok érdekesség hangzott el, amiknek egy részét összefoglaltam ebben a cikkben.

A Biztonságosabb Internet Nap alkalmából került megrendezésre a MOM Kulturális Központban, a mai napon egy sajtókonferencia, melynek a témája az internet illetve számítástechnikai eszközök használatának tanítása, szabályozása illetve korlátozása volt. A konferencián hirdették ki a témához kapcsolódó kisfilmpályázat eredményeit is, melyen mi is indultunk.


Biztonságosabb Internet Nap logója [forrás]

A konferenciáról és az ott elhangzottakról röviden:

Tíz órától kezdve majdnem tizenegyig előadásokat hallgattunk. Először Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke beszélt a modern technológia veszélyeiről, bemutatott egy társadalmi célú hirdetést a témáról. Őt követte Ormosi Viktor, a HP kereskedelmi igazgatója, ő különböző biztonsági rendszerekről tartott előadást, majd Schubauer Krisztina, a Microsoft Magyarország Citizenship menedzsere beszélt a Windows felügyeleti eszközeiről. Bemutatta, hogyan követhetjük nyomon családunk tevékenységét az interneten, hogyan szabályozhatjuk, korlátozhatjuk az internet használatát különböző Windows alapú platformokon.

Ezután következett az eredményhirdetés, melyben először kihirdették a videó pályázat dobogósait:

Általános iskolai kategóriában:
1.: Pretty Girls
2.: Anonim
3.: Selfie királynők


Középiskola és felsőoktatás kategóriában:
1.: Szendi produktum
2.: Trip & Tech
3.: Török Dániel


Ezek a pályamunkák elérhetőek a Saferinternet Magyarország Facebook oldalán.
Miután megtudtuk az eredményeket, következett a leginkább- és a legkevésbé felhasználóbarát honlapok értékelése.

Ezeket követően került napirendi pontra egy kerekasztalos beszélgetés, ahol különböző ötletek és álláspontok hangzottak el az internet biztonságosabbá tételével kapcsolatban. Érdekes volt hallgatni, hogy ki mit gondol például a titkosszolgálatok, illetve az állam szerepvállalásáról az internet korlátozásában. Elhangzott többször is, hogy az ország jelentősen le van maradva az informatika oktatásában, a gyerekeknek senki se tanítja meg, hogyan kell kezelni a világháló szabadságát, felmerült, hogy ez hasonlóan hatékonyan működik, mint a felvilágosítás – sehogy. Érdekes dolog azonban, hogy jó-e letiltani a Facebookot informatika óra alatt, jó-e az iskolai wifi hálózatának használatát engedélyezni a gyerekeknek.


Lekapcsolódunk a világhálóról? [forrás]

Elhangzott továbbá, hogy a modern világháló oktatásának az akadálya, hogy gyorsan fejlődik és változik, így sohasem lehet aktuális a tananyag. Erre jött egy példa, hogy anno, amikor a kötelező orosz nyelvtanulásnak vége lett, a tanárok egy-két leckével voltak a diákok előtt, de így is működött, úgyhogy akár életképes is lehetne ez a modell a digitális kultúra oktatásában.

Sokszor került szóba, hogy a különböző biztonsági szoftverek, biztonsági frissítések telepítése, alkalmazások naprakészen tartása sokat segíthetne a különböző támadások kivédésében, kevesebb áldozata lenne a modern kommunikációs eszközöknek, ahol akár büntetés nélkül lehet bűncselekményeket elkövetni.

Személyes véleményem


Én személy szerint eddig nem támogattam a különböző médiumok agresszív blokkolását, ugyanakkor, ha csak a káros tartalmakat zárják el a gyerekek elől, az akár jó megoldás is lehet. De mi történik, ha kiszabadulnak a kipárnázott szobából, eléjük kerül egy szabad hálózat? Akkor már nem tudják kezelni a káros tartalmat, kiválasztani a számukra fontos információkat. Emiatt lenne szerintem sokkal fontosabb megtanítani a világháló használatát, belenevelni a gyerekekbe a felelős digitalizált életet.

Köszönjük a zsűrinek, hogy ilyen jól értékelte a kisfilmünket!


[A megosztási kép forrása]

#mobilmatrix #videó #internet #safer #biztonság #security #mobil #pályázat

Kövess minket Facebookon!
Iratkozz fel a csatornánkra!
Keresés
Neked ajánlott

Új trend: mobileszközök hirdetése kerékpárosokkal
Két nagy befolyású informatikai cég is ugyanazt a közönséget célozta meg a legújabb reklámjával: sportos...

Ken Block Oroszországban - hány GoPro van a videóban?
Ken Block a DC Shoes alapítója, amerikai autós és motoros versenyző oroszországi küldetése. Hó, sípálya,...

Vagazin #01 - bólogató autósok, Kisai Spider, GoPro tartozékok és a szerelem
Vagazinunk első részében láthattok bólogató autóvezetőket, elmélkedünk a Kiasi Spider Acetate egyedi órájáról, Jani elárulja,...

©2018 Trip and Tech

Online magazinunk utazással, innovációval, technikával és még sok érdekességgel várja az erre tévedő netvándorokat!

CAMPERSTUDIO
Impresszum
Adatkezelési nyilatkozat