A felhasználói élmény fokozásának érdekében szeretnénk megkérni, hogy engedélyezd a cookie-k használatát, illetve engedd meg nekünk, hogy saját felhasználásra statisztikát készítsünk a felhasználói szokásaidról. További információk

Angol billentyűzet magyarítása

Tóth Bendegúz - 2014.12.13.

Mit tegyen az ember, ha a laptop billentyűzete angol és neki magyar kéne? Alakítsa át. Kicsit ronda, kicsit gányolás, de legalább használható lesz.

Előzmények:


Kellett egy új laptop, Black Friday volt, megrendeltem egy Lenovot, mert rendesen leárazták és a tulajdonságai is megfeleltek. Minden tetszett ahogy nagyjából átolvastam a paramétereit. Másnap, mikor már nem virított a termék képénél, hogy Black Friday, akkor valami mást láttam az ikon helyén, ami nagyon elkeserített: nemzetközi billentyűzet
Első dolgom az volt, hogy írjak egy emailt a webáruháznak, de ezzel sokra nem mentem, mert nem ragáltak rá. Pár nappal később felhívtam őket, azt állítottak, hogy már a fuvarozóknál van, szóval ott tudom lemondani. Akkor gondoltam, hogy mi lenne, ha utánanéznék, hogy hogyan lehet magyarítani.

Ötletek:


Ami mindenképp szükséges, az a magyar billentyűzetmatrica, amit sok helyen lehet kapni 200 Ft körüli áron.
Amivel át lehet állítani: kéne valamilyen hotkey vagy valamilyen hasonló program, amivel könnyen lehet variálni a billentyűzetkiosztást, de első lépésként magyarra kell állítani a billentyűzetet.

Megvalósítás:


Bekapcsoltam a gépet, majd Wordben létrehoztam három táblázatot, amikbe minden egyes billentyű normál, shift valamint altgr funkcióit írtam. Ez alapján megvolt, hogy mi a billentyűzetkiosztás és ekkor jöttem rá, hogy egy teljes értékű magyar billentyűzetnek felel meg az angol, tehát ugyanannyi gombunk van rajta. Ezután a matricából kivágtam csak a karaktereket és maradtak fekete részek is. Felragasztgattam a hamis funkciók helyére a csak feketéket, majd jöttek a magyar ékezetes betűk, 0, y, z, stb. gombok.

A matricák és a "szerszámok"
A kész munka
(kivéve Y és Z, amiket elfelejtettem átmaticázni)
Kicsit ocsmány, de használható

A felragasztáshoz egy szemöldökcsipeszt használtam, így nem lett zsíros a ragasztós felület. A rotring a rosszul letett matricák felkaparásához kellett :)

#tech #billentyűzet #laptop

Kövess minket Facebookon!
Iratkozz fel a csatornánkra!
Keresés
Neked ajánlott

EBEC mérnökversenyen első helyezés! - Tésztából hidat
Az BEST Budapest által megrendezett EBEC (European BEST Engineering Competition) mérnökverseny Team Design kategóriájában indultam...

SlimKat Huawei Ascend Y300-ra
Huawei Ascend Y300 telefonra Android KitKat? Lazán!
Ha érdekel, hogy hogyan kell rátenni a telefonra a...

Gorilla Glass nem csak mobilon
Ha nem a telefonod kijelzőjét, akkor mit véd a Gorilla Glass? Jamie Hyneman és Adam...

©2018 Trip and Tech

Online magazinunk utazással, innovációval, technikával és még sok érdekességgel várja az erre tévedő netvándorokat!

CAMPERSTUDIO
Impresszum
Adatkezelési nyilatkozat