A felhasználói élmény fokozásának érdekében szeretnénk megkérni, hogy engedélyezd a cookie-k használatát, illetve engedd meg nekünk, hogy saját felhasználásra statisztikát készítsünk a felhasználói szokásaidról. További információk

Firkarobotok a Kutatók éjszakáján - első helyezés

Troll Péter - 2015.10.09.

Rajzoló robotok döntöttek világrekordot idén a kutatók éjszakáján az Ericsson K+F központjában. Több mint 500 robot rajzolt 20 négyzetméteren a Roboskicc Challenge rendezvény keretein belül.

Az Ericsson célja a mérnöki tevékenységek népszerűsítése volt a gyerekek körében.
A rendezvény a környezettudatosságot szem előtt tartva, azt a feladatot tűzte ki a jelentkezőknek, hogy nagyrészt elektromos hulladékok újrahasznosításával készítsenek olyan szerkezeteket, melyek mozgás közben képesek valamilyen módon rajzolni.

3 kategóriában lehetett jelentkezni:

Roboskicc Kölyök: Ez a kategória az ovis és kisiskolás robottervezőket szólította fel egyszerű rajzolórobotok elkészítésére. Jellemzően excentrikus mozgás keltette rezgés hozta mozgásba ezeket a szerkezeteket. A meghajtás lehetett egyedi, vagy a vállalat által biztosított elektromos tejhabosítókat lehetett átalakítani a célnak megfelelően.

Roboskicc Rekord: Ebben a kategóriában az egyediséget és a kreativitást figyelték, a legek robotját keresték, ami valamilyen szempontból a legkülönlegesebb a többihez képest

Roboskicc Network: Ez a kategória elsősorban azoknak szólt,akik programozott vezérléssel szerették volna egyedivé tenni rajzolórobotjukat.Jellemzően egyetemisták vettek részt ebben a kategóriában, akik valamilyen módon kommunikálni képes, hálózatba kötött eszközöket készítettek.

A rendezvényt megelőző hetekben az Ericsson Worksopokat is szervezett országszerte a kisiskolások számára, ahol a legszükségesebb alapanyagok mellett szakmai segítséget is biztosítottak a jelentkezők számára.

A rendezvény a kutatók éjszakájának napján délután 4-kor kezdődött.Akik időben érkeztek, részt vehettek további workshopokon, így aki otthonról nem hozott magával firkarobotot, még a rendezvény helyszínén is volt lehetősége elkészíteni a sajátját.


a Kölyök Roboskiccek

A Kölyök kategóriában nevezett egyszerűbb szerkezetek mellett szép számban jelentek meg valamilyen vezérlést használó, kommunikációra képes rajzolórobotok. Ilyen volt például az enyém is, mely abban tért el a többi firkarobottól, hogy ez figyelte környezetének zaját és amplitúdófüggvényében mozgatott egy rajzoló kart, így a robotom haladás közben hangot rajzolt. Amikor pedig falnak, vagy másik robotnak ütközött, a szenzorain keresztül ezt érzékelte és rádió kommunikáción továbbított egy üzenetet a kezemben tartott kijelzőre, hogy „ütközés történt”. Majd autonóm módon, az én beavatkozásom nélkül kikerülte az akadályt és rajzolt tovább.


A nyertes rajzolórobotom

A rajzoló robotok egyenként kerültek a 20 négyzetméteres papírlapra, először a Kölyök kategória nevezettjei lepték el a területet, majd a Network robotok firkálták tovább az óriásrajzot.

Az est végére több mint 500 robot rajzvonala volt látható,de a rekorddöntésben végül „csak” 263 robot rajzolt egyszerre a 20 négyzetméteres papíron. Ezzel megdöntve a négyzetméterre jutó rajzoló robotok számát ( négyzetméterenként 12,5 firkarobot), valamint a legnagyobb robotok által rajzolt kép is rekord teljesítmény volt.

Azt est következő fénypontja az eredményhirdetés és a díjak kiosztása volt. Mindhárom kategóriában díjaztak robotokat, így a Kölyökkategória nyertesei golyópályát és kísérletező készletet kaptak, a Rekordkategóriában Kamerás drón és programozható robotok kerültek kiosztásra. Végül a Network kategória első három helyezettje egy GoPro 3+ Silver kamerával térhetett haza. Az én ütközésfigyelő, hangrajzoló roboskiccem elnyerte a Network kategória első díját.


A robot a nyereménnyel

Az élménydús este után aki akarta hazavihette teremtményét, de sokan felajánlották robotjaikat későbbi ismeretterjesztő programokon való újrahasználására, az Ericsson célja eljuttatni ezeket programokra, ahol olyan gyerekek tanulhatnak barkácsolva, akiknek erre kevésbé van lehetőségük.


Forrás: Ericsson Facebook oldal

#robot #gopro #verseny #roboskicc #rajz #ericsson #firkarobot #világrekord

Kövess minket Facebookon!
Iratkozz fel a csatornánkra!
Keresés
Neked ajánlott

Gorilla Glass nem csak mobilon
Ha nem a telefonod kijelzőjét, akkor mit véd a Gorilla Glass? Jamie Hyneman és Adam...

A zöld robot lassan felfalja konkurenseit
2015-ben a telefoneladások 9,7 százalékkal növekedtek 2014-hez képest, ez azonban csak az androidos készülékeket érintette....

Facebook automatikus videólejátszás - így tudod kikapcsolni
Téged is idegesít a Facebook automatikus videólejátszása? Megmutatjuk pár lépésben, hogy hogyan tudod kikapcsolni! ...

©2018 Trip and Tech

Online magazinunk utazással, innovációval, technikával és még sok érdekességgel várja az erre tévedő netvándorokat!

CAMPERSTUDIO
Impresszum
Adatkezelési nyilatkozat