A felhasználói élmény fokozásának érdekében szeretnénk megkérni, hogy engedélyezd a cookie-k használatát, illetve engedd meg nekünk, hogy saját felhasználásra statisztikát készítsünk a felhasználói szokásaidról. További információk

HAIKU - Okosóra kerkpárosoknak

Tóth Bendegúz - 2015.09.20.

A francia mérnökök ha nem is mindig jó irányba, de legalább viszik valamerre a technológia fejlődését. A HAIKU nevezetű kerékpáros asszisztens kifejezetten jó iránynak tűnik: biztonságos és egyszerű módja a kommunikációnak, navigációnak ez a kerékpáros komputer.

Az alapötlet egyszerű: mivel a mobilunkat nem feltétlenül jó ötlet a kormányon elhelyezni, a túra GPS-ekkel nem lehet telefonálni, az okosórák pedig nem alkalmasak menet közbeni használatra, ezért kifejlesztettek egy olyan eszközt, ami alkalmas kerékpározáshoz.


Az eddigi eszközök előnyei és hátrányai

A technológia manapság egyre jobban a hord(oz)ható készülékekre koncentrál, így egy ilyen kompakt eszköznek a világra hozása nem akkora kihívás. Az eszköz kezelésénél nem jöhettek szóba a kis gombok, az érintés és a hangvezérlés sem, mivel ezek használata nem igazán kivitelezhető menet közben. Így más nem maradt, mint az érintésmentes irányítás: legyintéssel lehet működtetni.

A kijelzőn láthatjuk mindazt amit egy okosórán vagy egy kerékpáros komputeren szeretnénk: a hívásainkat, üzeneteinket, adatokat bringázásunkról, navigációt. Ezeket az információkat az okostelefontól kapja, kompatibilis az iPhone 4S-nél újabb almás eszközökkel, valamint a Samsung S3-nál, Motorola Moto G-nél és a Nexus 5-nél újabb droidokkal.

Az eszközt úgy alakították ki, hogy a városi kerékpártól kezdve az országútin át a mountainbike-ig minden kerékpáron könnyen elhelyezhető legyen.


Mindenféle kormányra elhelyezhető.

A rögzítést egy mágneses tartóval oldották meg, így egyszerű leszedni és feltenni a helyére. Akinek kételyei vannak a mágnes erősségét tekintően, azoknak a kedvéért leírták, hogy kipróbáltak "extrémebb" körülmények között is, jól bírja a padkázást és a kátyús utakat.


A rögzítéshez használt mágnes elég erős.

Az eszköz formája szerintem meglehetősen bumszlira sikeredett, olyan mintha a műhely mosdójában a szappan adta volna az ihletet (a mágneses rögzítés is innen eredhet). A buta formán kívül a buta ledes kijelzés se túl szimpatikus, talán a ráncfelvarrt verziójára majd beneveznék, ha egyszer lesz olyan, elérhető áron.

A projekt a Kickstarteren indult, még nem érték el a kitűzött célt, de közel járnak hozzá. Jelenleg 70 euróért lehet előrendelni, ez hússzal kevesebb a végső árnál, ami azt jelenti, hogy várhatóan 90 euróba fog kerülni, ami átszámítva 28 ezer forint.

Nekem ennyit nem érne meg, mivel nem használnám ki: piros lámpánál meg tudom nézni így is az értesítéseimet, út közben meg bármilyen egyszerű kerékpáros komputer mutatja, hogy mennyivel megyünk és hány kilométert tettünk meg.

Forrás

#haiku #kickstarter #okosóra #smartwatch #kerékpár

Kövess minket Facebookon!
Iratkozz fel a csatornánkra!
Keresés
Neked ajánlott

Ha mobilnet van, minden van?
Elkészült rövid filmünk a due.hu által kiírt pályázatra: Ha mobilnet van, minden van? címmel. Mi...

Nagy siker a kínai szappantartó, mely Androidot futtat
A világ első androidos PC-jeként hirdetik, kicsi, kompakt és kínai. Ez a Remix Mini, mely...

Új GoPro: Kocka nem kockáknak
A GoPro hivatalos honlapján bemutatták legújabb terméküket: a GoPro Hero4 Session kamerát. Az új eszköz...

©2018 Trip and Tech

Online magazinunk utazással, innovációval, technikával és még sok érdekességgel várja az erre tévedő netvándorokat!

CAMPERSTUDIO
Impresszum
Adatkezelési nyilatkozat